Heem der Gauten.

Gottem is een Leiedorp, van oudsher bekend omwille van de vlasteelt, dat enkele kilometers stroomopwaarts voorbij Deinze enigszins verdoken ligt achter een oude rivierarm. Vondsten bewijzen dat de plaats zeker al door de Romeinen was bewoond. De naam Gottem zou komen van de vroegmiddeleeuwse benaming “Heem der Gauten”. de Gauten waren een Germaans volk, oorspronkelijk uit het zuiden van Zweden afkomstig. Vikingen dus, die in deze contreien rondzwierven.
De naam duikt in de geschiedenis voor het eerst op in 814 en werd in de schriften genoteerd door monniken van de Gentse Sint-Pietersabdij.

Omring door een klein kerkhof kijkt de Sint-Martinus- en Eutropiuskerk van Gottem uit over de Leiemeersen. De kerktoren en de oorspronkelijke kruisbeuk zijn romaans en vroeggotisch, vermoedelijk gebouwd in de 13de eeuw.
In mei 1940 werd de kerk zwaar onder vuur genomen zowel door Belgische als Duitse troepen. In de jaren ’50 van vorige eeuw werd het schip van de kerk, dat enorm beschadigd was door het oorlogsgeweld, volledig vernieuwd.

Gottem-Wontergem b014

Advertenties

5 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s