Mensen van toen. (2)

Ergens in een tuintje of achterkoertje van het “postbureel” poseert fier het voltallig postpersoneel van Deinze, anno 1899, voor de fotograaf van dienst.
De heer met de hoge buishoed in de hand (vooraan zittend tweede van links) is de postmeester. De andere zittende mannen zijn onbekend. De rechtstaande mannen met pet zijn de “briefdragers”, zoals ze toen werden genoemd (hoewel, de mensen in de straten hun postbode gewoon “onze facteur” noemden).
Sommige van deze mannen hebben één of meerdere medailles op de borst gespeld. Het is niet duidelijk waar die voor stonden, maar vermoedelijk had het iets met hun staat van dienst te maken.
Vrouwelijke postbodes waren er in die tijd nog niet. De postbedeling was toen nog een pure mannenaangelegenheid.

Bron : http://www.erfgoedinzicht.be / museum van Deinze en de Leiestreek.

Advertenties

6 Comments

  1. Zo leuk dat zo’n foto ooit gemaakt en daarna ook bewaard gebleven is.. echt een stukje tijd van toen. Straks zullen waarschijnlijk alle postbodes uit het straatbeeld verdwenen zijn, zo weinig post als er nu nog maar verstuurd wordt.
    Sommige van die briefdragers zou ik trouwens niet onverwachts op m’n stoep willen hebben hoor.. oefjes.. vooral die meest linkse kijkt nogal bars. Maar misschien was ie alleen maar foto-schuw hehe.
    Groetjesss!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s