The Canadian road. (2/5)

Mijn echtgenote en ik wandelden op 20 juli de “Canadian road to Passchendaele”, een uitgestippelde wandelroute in de Westhoek. We volgden al een tijdje de Canadalaan, een lange weg die van Zonnebeke naar Passendale leidt, over een licht glooiend terrein.
Het hemel was zwaar bewolkt en er waaide een fikse wind, maar voorlopig bleef het droog en af en toe kregen we een streepje blauwe lucht te zien.

We bereikten de heuvelkam van Passendale. Om deze te veroveren trotseerde het Canadese legerkorps in oktober 1917 met buitengewone moed en volharding de vijand die hen vanuit allerlei verschansingen hier zwaar onder vuur nam. De Canadezen rukten op in gruwelijke omstandigheden, soms tot aan het middel in de modder en betaalden een zware tol, met duizenden doden en gewonden, om de bijna onmogelijke opdracht van het Britse opperbevel te volbrengen.


Nu, honderd jaar later, ligt de heuvelkam er vredig bij.

DSC_0045 - kopie

Achter de bomen op de heuvel liggen nog steeds bommenkraters, die nu een poel vormen waardoor dit terrein is uitgegroeid tot een mooi natuurgebied.

DSC_0052 - kopie

Vanop de heuvel waarop we ons nu bevonden konden we in de verte het dorp Passendale zien liggen. Maar voor we daar aankwamen moesten we eerst nog voorbij een klein park,

DSC_0057 - kopie

Het park was aangelegd rondom een Canadees monument, precies op de plaats waar vroeger een boerderij (Crest Farm) stond. De boerderij lag op 29 oktober 1917, de dag waarop de “Slag om Passendale” begon, achter één van Duitslands hoofdlinies. Het monument herdenkt de zware verliezen van het Canadese leger tijdens hun opmars vanuit Ieper. Het duurde tien lange dagen vooraleer de Canadese Divisie de Sint-Audomaruskerk van Passendale kon bereiken, die men van hieraf kan zien staan (zie ook foto bovenaan).
Deze Canadese gedenksteen is een kubusvormige monoliet, bestaande uit wit graniet afkomstig uit Québec. 

DSC_0059 - kopie

We doolden nog wat omheen het herdenkingsparkje…

DSC_0063 - kopie

… en stevenden toen recht op de dorpskern van Passendale af.

DSC_0065 - kopie

(wordt vervolgd)

Advertenties

6 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s