The Canadian road. (5/5)

Mijn vrouw en ik waren nog steeds op stap in de Westhoek en volgden daar de “Canadian road to Passchendaele”, een wandelroute in de voetsporen van de Canadese troepen die in 1917 vanuit Ieper een acht kilometer lange mars ondernamen naar Passendale, met als doel het door de Duitsers bezette dorp en de strategisch gelegen glooiende heuvels er omheen, in te nemen. De Canadezen deden er ruim 100 dagen over om deze hachelijke onderneming tot een goed einde te brengen. Onderweg verloren ze meer dan 16.000 manschappen.
Voor ons was de onderneming iets minder hachelijk. Wij waren intussen aan het laatste stuk van onze wandeling bezig, waar behalve de mooie vergezichten niet zo heel veel te zien was.

DSC_0048 - kopie

We kwamen nog wel voorbij een mooi kapelletje dat schijnbaar bij een klein hoevetje hoorde.

DSC_0121 - kopie

En zo kwamen wij uiteindelijk bij de parking aan van Tyne Cot Cemetery, de Britse militaire begraafplaats. Het vertrek- en eindpunt van onze wandeling.

DSC_0124 - kopie

Nu wij hier toch waren konden we natuurlijk niet nalaten om nog eens een bezoekje te brengen aan dit immense kerkhof. We gingen langs een achterpoortje naar binnen.

DSC_0002 - kopie

Bij het zien van deze duizenden grafzerken wordt een mens vanzelf een beetje stil en is elke verdere commentaar overbodig.

DSC_0010 - kopie

DSC_0015 - kopie

DSC_0007 - kopie

Aan heel wat grafzerken stonden rode en oranje-kleurige rozen.

DSC_0013 - kopie

De Westhoek, tussen Ploegsteert en Diksmuide ligt bezaaid met talrijke militaire begraafplaatsen, waarvan Tyne Cot Cemetery in Passendale één van de grootste en meest indrukwekkende is. Hier liggen ongeveer 11.500 soldaten begraven en in de muren omheen het kerkhof staan nog eens de namen gegrift van 35.000 soldaten wiens stoffelijk overschot nooit is teruggevonden. Op Tyne Cot Cemetery alleen al worden meer dan 46.000 gesneuvelden herdacht, waaronder een duizendtal Canadezen.


Komende maandag 31 juli zal het precies 100 jaar geleden zijn dat de slag bij Passendale begon, Een veldslag waaraan legereenheden van over de hele wereld deelnamen en waarbij in totaal 450.000 soldaten het leven lieten. Het is één van de bloedigste die ooit in Europa werd uitgevochten. Naar aanleiding daarvan hebben zondag en maandag enkele bijzondere evenementen plaats.

Op zondag 30 juli wordt er voor 400 speciale genodigden onder de Menenpoort in Ieper een bijzondere Last Post geblazen waarna er op de markt een unieke evocatie plaats vindt die het verhaal van de Eerste Wereldoorlog brengt, met bijzondere aandacht voor de slag bij Passendale. Er zijn liveoptredens van Britse militaire bands, muzikanten en acteurs. Een klank- en lichtspel en een spectaculaire projectie op de Lakenhalle zullen het hoogtepunt van de show vormen.
Op maandag 31 juli, de historische datum van de aanvang van de Slag bij Passendale, wordt er een officiële plechtigheid georganiseerd op het Tyne Cot Cemetery in Passendale.

Zelf zal ik er niet bij zijn. Maar zowel de Britse als de Belgische Royals zullen er wél zijn, alsook diverse hoogwaardigheidsbekleders. Maar geen nood voor wie er niet bij kan zijn : alles wordt in beeld gebracht door de BBC en zondagavond en maandag in Engeland, België en nog wat landen, rechtstreeks op de televisie uitgezonden.

AWM-E00833

 

 

Advertenties

8 Comments

  1. Van die soldatenkerkhoven word ik altijd heel stil … ’t is altijd iemand’s zoon, iemand’s broer, iemand’s vriend… zoveel zinloosheid en leed, het valt niet te begrijpen hé… “Nooit meer oorlog” klonk het toen heel luid en, nog geen 30 jaar later was het weer mondiale koekenbak. Mooie serene foto’s Fluwijn.

    Beantwoorden

  2. Een indrukwekkende en toch ook heel mooie wandeling Fluwijn.. en ik ben blij te zien dat je nog steeds goed uit de voeten kan, ondanks je versleten rug.
    Het is een verschrikking geweest daar.. zóveel slachtoffers, je verstand kan er bijna niet bij. Ik ben één keer bij de Last Post aanwezig geweest, in die indrukwekkende Menenpoort in Ieper.. daar ook ál die namen te lezen van mensen die nooit meer teruggevonden zijn.. verschrikkelijk. Ik ga wellicht wel kijken naar die tv-programma’s, dank voor de tip.
    Groetjesss!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s