Mensen van toen. (4)

De klas van meester Richard Van de Putte in 1901, één van de weinige klasjes van de jongensafdeling van de stadsschool in Deinze. Het waren doorgaans enkel kinderen van welgestelde ouders die in die tijd naar school gingen. De leerplicht bestond toen nog niet. Die zou er komen met de wet Poullet in 1914 maar zou pas na de Eerste Wereldoorlog strikt worden nageleefd. Vanaf dan waren alle kinderen tussen zes en dertien jaar oud verplicht om dagelijks naar school te gaan.
Maar in 1901 hoefde dat nog niet.

Bron : www.erfgoedinzicht.be / museum van deinze en de leiestreek

Advertenties

6 Comments

  1. Bij de armere menschen moesten de kinderen zo snel mogelijk meewerken.. om het gezinsinkomen wat ruimer te maken hè.. maar het was zelden genoeg en die kleintjes werkten vaak net zo hard als de volwassenen. Naar school mogen was een voorrecht inderdaad.. en resulteerde erin dat het ook weer die rijkere menschen waren die de betere baantjes kregen, als dokter, notaris en advocaat. Ben ik blij dat de tijden veranderden!!
    Maar de foto is geweldig natuurlijk hehe.. al die armpjes over elkaar en net zo streng kijken als meester van de Putte hehe.
    Groetjesss!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s