De Leopoldskazerne.

Naar aanleiding van “Open Monumentendag” stelde de Leopoldskazerne in Gent vorige zondag haar deuren open. Een ideale gelegen om dit robuuste bouwwerk, recht tegenover het Citadelpark, eens van naderbij te gaan bekijken.

DSC_0042 - kopie

De gebouwen van de Leopoldskazerne in Gent werden opgetrokken tussen 1890 en 1905 en konden oorspronkelijk 1300 militiairen kazerneren.  Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de kazerne bezet door de Duitse troepen. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kazerne gedurende vier jaar ingenomen door het Duitse leger. De Luftwaffe plaatste er een radarinstallatie en een luchtafweergeschut.
Na de bevrijding werd de kazerne een opleidingscentrum voor reserveofficieren en voor de medische dienst van het Belgisch leger.

DSC_0040 - kopieb

DSC_0036 - kopie

Door de herstructureringen van de Belgische Krijgsmacht werden een deel van de gebouwen verkocht aan de stad Gent en wordt de kazerne thans gebruikt voor meer vredelievende doeleinden : sinds 2007 is het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in de kazerne gevestigd.
Als alle politieke leiders van deze wereld nu eens hun legerkazernes en wapenarsenaal zouden vervangen door scholen voor Schone Kunsten, zou het leven op deze aardbol er dan niet veel mooier op worden ?

DSC_0023 - kopie (2)

Advertenties

5 Comments

 1. O ik ben in deze kazerne geweest met de Floraliën verleden jaar. Ik vond het toen een imposant gebouw. Maar de binnenkoer was één en al bloem en de strengheid van het gebouw werd hierdoor wat gemilderd. Laat de Schone Kunsten maar hun ding doen daar.

  Beantwoorden

 2. daar zeg je wat Fluwijn…
  een indrukwekkend complex dat toch goed bewaard is gebleven..
  en eens je op de binnenkoer bent,doet het eigenlijk niet aan een kazerne denken

  prettige dag

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s