De stad van Adriaan Brouwer.

Oudenaarde is vooral bekend door het feit dat de Ronde van Vlaanderen er ieder jaar arriveert. Maar Oudenaarde is ook de stad waar de Vlaamse barokschilder Adriaan Brouwer als zoon van een tapijtnijveraar werd geboren.
Voor een wandeling door de stad vertrokken wij aan het volledig heraangelegde marktplein,  langs de Sint-Walburgakerk verder tot aan het begijnhof.

De hemel was die dag gesluierd. De zon deed haar best om er doorheen te breken en dat zorgde voor een bevreemdend licht.
We staken de Schelde over en zetten onze wandeling verder langs het gerechtsgebouw en de mooie Scheldekaai waar een vreemd kunstwerk een oogje in het zeil hield (de naam van de kunstenaar moet ik helaas schuldig blijven). We wandelden tot aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Pamele en de abdij van Maagdendaele.
Maar toen hield de zon het stilaan voor bekeken en er hing onweersdreiging in de lucht. Dus vonden we het tijd om op onze stappen terug te keren.

(Alle foto’s zijn aanklikbaar)

OVER ADRIAAN BROUWER.

Adriaan Brouwer werd geboren ergens tussen 1603 en 1605. In 1613 verhuisde de familie Brouwer naar het Nederlandse Gouda en later verbleef Adriaan lange tijd in Amsterdam en Haarlem. Hij ontdekte algauw zijn kunstenaarstalent en ging onder meer in de leer bij Frans Hals.
Omstreeks 1631 verbleef Adriaan Brouwer in Antwerpen waar hij door het Spaanse bewind in de gevangenis werd opgesloten. Volgens sommige bronnen werd hij beschuldigd van spionage, volgens anderen moest hij een straf uitzitten omdat hij een torenhoge schuldenlast had opgebouwd. Naar verluidt zou hij zijn vrijgekomen door bemiddeling van niemand minder dan Pieter-Paul Rubens. Na zijn vrijlating woonde hij vermoedelijk bij de schilder-bakker Joos van Craesbeek die hij in de kantine van de gevangenis had leren kennen.
Op 1 februari 1638 stierf Adriaan Brouwer als een berooid man op amper 35-jarige leeftijd. Hij werd later bijgezet in de kerk van de Karmelieten te Antwerpen. Adriaan Brouwer wordt thans aanzien als één van de grootmeesters uit de schilderkunst van 17de eeuw. Hij werd vooral bekend omwille van zijn onverbloemde kroegtaferelen. Er zijn slechts een 60-tal ongedateerde werken van hem bewaard gebleven.

campagnebeeldAB2018

In het najaar wordt een kleine helft van Adriaan Brouwers werken uit verschillende internationale musea overgebracht naar het Museum in Oudenaarde. Dat museum is ondergebracht in het historische stadhuis van Oudenaarde, dat op zich al een bezoek waard is. Het stadhuis dateert van 1536, is opgetrokken in laat-gotische stijl en is door de UNESCO als werelderfgoed beschermd. Vanaf 15 september is er deze voor Vlaanderen unieke tentoonstelling over Adriaan Brouwer te bezichtigen.

DSC_0087 - kopieb

7 reacties op ‘De stad van Adriaan Brouwer.

  1. mooie foto’s
    dat licht doet het wel
    super het marktplein, vroeger stond dat vol met auto’s, zo komt het stadhuis meer tot z’n recht
    raar beeld, beetje voor een griezelfilm of zo 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s