Rondom Machelen-brug. (1/2)

Graag neem ik jullie nog eens mee op een kort fietstochtje door onze Leiestreek. Het was begin september, op een zachte na-zomerse namiddag toen ik dit ritje maakte.
Deze keer startte de tocht (althans wat dit verslagje betreft) aan de kerk van Machelen-aan-de-Leie. Her en der in het dorp zijn grote spandoeken geplaatst met daarop een foto uit de Eerste Wereldoorlog, genomen op dezelfde plaats waar het spandoek is opgesteld. De meeste foto’s komen uit de collectie van Dennis Pieters, één van de grootste en meest gerenommeerde fotoverzamelaars uit de Leiestreek.

DSC_0003

Op dit spandoek stond een foto, genomen omstreeks 1918, van de kapotgeschoten kerk. Een groep mensen poseerde destijds op de trappen voor het kerkhof. Vanop ongeveer dezelfde plaats nam ik een nieuwe foto, weliswaar zonder mensen op de trap. Behalve aan de kerktoren, is er op deze plek sindsdien eigenlijk niet zoveel veranderd.

DSC_0005-horz

Vlak naast de kerk begint het Roger Raveel-pad. De kunstenaar was in dit dorp geboren en getogen. Het pad is een wandelpad, maar je kan er ook wel met de fiets doorheen. Langs hier verliet ik de dorpskern.

DSC_0006

Het pad loopt zowat rondom de afgedamde arm van de Oude Leie, Machelen-Put genoemd.

DSC_0011

Om de wandelaars niet al te veel de stuipen op het lijf te jagen, verliet ik hier toch maar het wandelpad en reed met mijn fiets de rijweg op die Machelen-aan-de-Leie verbindt met twee stille dorpen : Grammene en Gottem. Niettegenstaande dit een brede weg is, is er hier doorgaans weinig verkeer. Achter de bocht lag de brug over de Leie. Ik reed echter niet de brug over, maar sloeg net ervoor linksaf naar het jaagpad aan de linkeroever toe.

DSC_0009

Wat later reed ik via het jaagpad op de linkeroever onder Machelen-brug door.

DSC_0016

Vooraleer ik het jaagpad verder volgde, zette ik eerst nog even mijn fiets aan de kant.

DSC_0020

Ik wou even genieten van het mooie uitzicht, hier. Onderstaande foto moest ik nemen tegen het zonlicht in, iets wat mij op deze fietstocht nog vaker zou overkomen.
Ik genoot een tiental minuutjes van de rust en de stilte…

DSC_0017

… waarna ik mijn stalen ros terug besteeg en mijn tocht verder zette. Wat later zag ik in de verte (alweer in tegenlicht), tussen de boomkruinen de kerktoren van Gottem verschijnen.

DSC_0021b

Ik verliet het jaagpad en sloeg rechts een kleine landweg in die me regelrecht naar het vlasdorp bracht. Tien minuutjes later reed ik de dorpskern van Gottem binnen.

DSC_0024

(wordt vervolgd)

5 reacties op ‘Rondom Machelen-brug. (1/2)

  1. Heb het ook vaak tijdens wandeltochten.. tegenlicht.. is lastig fotograferen, maar als het uitzicht het waard is doe je het tóch hè. En soms wordt het er zelfs wel mooier van vind ik. Aan jouw foto’s mankeert helemaal niks.. prachtig! Leek me weer een heel mooi tochie! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s