Rondom Machelen-brug. (2/2)

Op een zachte nazomers namiddag fietste ik door de Leiestreek en maakte daarbij een toertje rondom de brug over de Leie in Machelen-aan-de-Leie.
Ik was intussen gearriveerd in het vlasdorp Gottem. Net voor de kerk, aan de huisbrouwerij Sint Canarus,sloeg ik rechtsaf. Deze brouwerij kan men iedere zondag bezoeken en er proeven van heerlijke, ter plaatse gebrouwen, streekbiertjes.

DSC_0025

Maar het was geen zondag en ik had ook geen dorst, dus reed ik hier maar voorbij en volgde verder de Polderweg.

DSC_0026

Maar deze weg bleek uiteindelijk dood te lopen op de Mandelbeek .

DSC_0029

Sakkerdesakker. Er zat niets anders op dan rechtsomkeer te maken en terug te rijden naar de Oude Heirbaan. De Oude Heirbaan is een autoweg die Gottem verbindt met Grammene. Zoals de naam doet vermoeden zou dit reeds een rijbaan zijn geweest in de tijd van de oude Romeinen.

DSC_0028

Maar nu viel er nergens een oude Romein te bespeuren. Aan het kruispunt met die andere steenweg die naar Machelen-aan-de-Leie leidt, sloeg ik dan maar weer rechtsaf en zo reed ik opnieuw naar het plaats vanwaar ik gekomen was : Machelen-brug. Deze keer reed ik wel over de brug, in plaats van er onderdoor.

DSC_0034

Bovenop de brug hield ik even halt. Vanop de brug heb je een mooi uitzicht op de Leie. Aan de ene kant zie je een aanlegsteiger liggen.

DSC_0038

Maar het mooiste uitzicht heb je aan de andere kant, stroomopwaarts. Maar daar moest ik de foto alweer in tegenlicht nemen, wat vaak voor een bevreemdend effect zorgt.

DSC_0039

Ik reed de brug af en sloeg onmiddellijk de weg naar het jaagpad in. Deze keer bevond ik mij aan de overkant, op de rechteroever en reed in de tegenovergestelde richting van daarnet.

DSC_0042

Ik liet de brug achter mij en bij het bankje aan de aanlegsteiger, die ik even tevoren nog vanop de brug had gezien, hield ik even halt. Dat is wat oude mannen, zoals ik, regelmatig moeten doen.

DSC_0045

Na een korte pauze zette ik mijn tochie, zoals MizzD het noemt, verder en enkele kilometers later kwam ik bij de olieslagerij Vandamme. Dit is een familiaal bedrijf waar plantaardige oliën worden vervaardigd.

DSC_0049

DSC_0053

Net voorbij deze industriële site ligt de spoorwegbrug over de Leie (niet te verwarren met de Vierendeelbrug die wat verderop ligt). Naast deze spoorwegbrug werd onlangs een gloednieuwe fietsersbrug geopend (niet te zien op de foto). Die fietsersbrug zou ons echter weer een hele andere richting doen uitgaan. Daarom liet ik de brug deze keer links liggen. We verkennen die brug nog wel op een ander keertje.

DSC_0051

In plaats daarvan wou ik eerst het jaagpad verder volgen, langs waar ik naar het stadscentrum van Deinze kon fietsen. Maar er kwamen steeds meer wolken opzetten en er viel af en toe een spatje regen. Bovendien had mijn echtgenote een berichtje gestuurd met de melding dat de soep reeds was uitgeschept. Daarom sloeg ik net voorbij de spoorwegberm een zijpad in dat naar de gemeente Petegem-aan-de-Leie liep. En dat is nu net de gemeente waar mijn huisje staat.

DSC_0054

Deze kortere binnenweg had wel enkele scherpe bochten met beperkt uitzicht op wat er zich achter de bocht afspeelde, in petto. De “uitkijkspiegels” die er stonden waren geen overbodige luxe.

DSC_0056

Eenmaal in Petegem aangekomen, schakelde ik de motor van m’n fiets een tandje hoger. Die soep zou niet eens de kans krijgen om koud te worden.

DSC_0061 - kopie

8 reacties op ‘Rondom Machelen-brug. (2/2)

 1. Een fietstochtje naar mijn hart. Mooie rustige streek. Hoewel er toch stukken waren die me gevaarlijk leken om te fietsen: geen afgetekend fietspad. Je weet niet precies waar je uitkomt . Och met een e-bike is rechtsomkeer maken ook niet zo erg. Dan zet je die een tandje hoger en je hebt de verloren tijd zo weer ingehaald! Zal de soep gesmaakt hebben ! Met of zonder balletjes?

 2. ’t is telkens meegenieten van je fietstochtjes Fluwijn.
  Maar nu ga je lachen : Het Machelen, waar je het dikwijls over hebt… ik heb altijd gedacht dat je Machelen bij Vilvoorde bedoelde 🙂 Stom van mij, maar ja.
  Foto’s maken in tegenlicht, ’t is niet altijd eenvoudig hé ? 🙂
  Ik hoop dat je soep nog warm was !

 3. whaa k denk dat die soep toch wel koud was eer je daar was
  inderdaad speciale foto van dat schip, het vaart precies putten in de leie
  de kleurige aanlegsteiger is toch van Raveel dacht ik hé, die dat in die kleuren wou
  mooie fietstocht

 4. Hihi.. grappig, dat je zó op de bonnefooi aan het rondrijden bent dat je op een beek stuit.. een kaartje zou wellicht toch iets handiger zijn, maar láng zo verrassend niet..! 🙂
  En lekker een kopje soep na zo’n gezellig tochie.. zalig!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s