Fotografen van weleer.

Op de foto hierboven zien we de winkel van fotograaf Gustaef Claerhout. De foto werd genomen ca. 1910 door Gustaef Claerhout zelf. De winkel, die hij had overgenomen van zijn schoonbroer en samen met zijn tweede vrouw Louise Lecluyse uitbaatte, was gevestigd in de Tolpoortstraat in Deinze. 
Voor de winkel poseren enkele mannen en een stier. De man links was Jules Daems, zoon van zijdewever Corneel Daems (die ooit een portret van koning Leopold I in zijde weefde). Jules Daems was een begaafd muzikant en componist. Hij was de eerste directeur van de muziekacademie in Deinze. 
Naast de stier staan landbouwer Remi Dobbelaere en veehandelaar Remi De Smet. Het kereltje uiterst rechts kreeg later de bijnaam “Jules Quick”.
De naam van de stier is onbekend, maar aangezien men perse een foto van de stier wou, moet het een bijzonder dier zijn geweest.

Na Gustaef nam zoon Abel de fotozaak over. Dankzij deze vader en zoon zijn veel beelden van Deinze en portretten van Deinzenaars bewaard gebleven.

Morgen, 5 december is het de internationale dag van de vrijwilliger. Laat het nu deze week net drie jaar geleden zijn dat ik begon als vrijwilliger in het museum van Deinze. Samen met een collega hou ik mij daar bezig met het digitaliseren en inventariseren van het fotoarchief.

DSC_0066b

Het museum beschikt over een immense verzameling analoge foto’s, gemaakt tussen pakweg 1850 en 2000. Foto’s die als het ware 150 jaar geschiedenis van onze stad tot leven brengen. De foto’s worden ingescand en er wordt van iedere foto een digitale fiche aangelegd waarop alle gegevens worden vermeld die we er omtrent kunnen vinden, zoals bij de foto bovenaan dit logje. We proberen er telkens ook enige duiding aan toe te voegen.
De gegevens verschijnen eveneens op de website erfgoedinzicht.be, waar zowat alle gegevens van alle voorwerpen uit alle musea van België worden bijeen gebracht.

Het verzamelen van al die informatie vergt heel wat werk. Het is informatie die je meestal bij Google of Wikipedia niet kan vinden. Gelukkig beschikken we in het museum over een bibliotheek vol met naslagwerken en archiefmateriaal, waarin we heel wat info kunnen terugvinden. Het is een monnikenwerk van lange adem. Vrijwilligers zijn de monniken van deze tijd. 🙂

IVD2018_header-website

7 reacties op ‘Fotografen van weleer.

  1. Maar die monniken werden min of meer vergoed door de beloning die ná hun leven op aarde ergens op hen wachtte.. daar deden ze het voor. Ik ben van mening dat zulk intensief werk eigenlijk wel betaald zou mogen worden.. maar ja, zolang dat niet gebeurt ben ik blij dat jij het zo graag doet en je nuttig kunt voelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s