De brug over.

We zijn met z’n allen de brug naar het nieuwe jaar overgestoken en in 2019 aanbeland. De jaarwisseling verliep deze keer voor mij persoonlijk enigszins in mineur.
Omdat de pijn in mijn rechterschouder bleef aanhouden en ook de pijn in m’n onderrug en nek weer in alle hevigheid oplaaide, stuurde mijn huisarts mij enkele dagen voor Kerstmis bij een orthopedisch chirurg. Deze kwam echter tot de conclusie dat een nieuwe operatie in mijn geval weinig zin had. Volgens hem lijd ik al jaren aan Spondylitis of de ziekte van Bechterew.
Ik viel uit de lucht.

Spondylitis is een chronische reumatische ontstekingsziekte die op termijn de ligamenten in het lichaam doet verbenen waardoor er verzuiling van de wervelkolom en algemene stijfheid in het lichaam ontstaat. Operaties zijn bij deze aandoening nutteloos. Er bestaat wel goede medicatie die de ziekte kan afremmen, maar helaas niet kan genezen.
Als ik inderdaad de ziekte heb, wat nog niet zeker is, dan is de diagnose bij mij rijkelijk laat gesteld. Op 11 januari heb ik in het ziekenhuis een afspraak met een reumatoloog die daarover uitsluitsel moet geven. Er zijn natuurlijk ergere dingen in het leven, maar als men dit soort nieuws krijgt, zo net voor eindejaar, dan is de sfeer wel wat verpest.

Op de laatste dag van het jaar moest ik de begrafenis bijwonen van de vader van mijn goede vriend. De arme man die op z’n 69ste gezond was als een bliek en volop van zijn pensioen genoot, sloeg weinig acht op een een banale verkoudheid die hem half december te pakken kreeg. Maar de verkoudheid werd erger en sloeg plotseling om in een kwaadaardige dubbele longontsteking. Hij werd de dag voor Kerstmis nog in allerijl naar het ziekenhuis over gebracht, waar hij enkele uren later reeds overleed.
Van enige feeststemming was er dus bij mij weinig sprake. Het was eerder met een gevoel van  vertwijfeling dat ik de brug naar het nieuwe jaar ben overgestoken.

8 Comments

 1. Ojee Bechterew, dat is niet simpel
  dat hadden ze toch al eerder moeten zien bij al je onderzoeken toen de problemen met je rug begonnen
  hopelijk brengt de medicatie wat pijnverlichting
  Wat een eenvoudige verkoudheid toch teweeg kan brengen
  M’n deelneming aan de familie en vrienden

  Hopelijk volgt dit jaar dan alleen maar goed nieuws

  sterkte!

  Beantwoorden

 2. JEETJE!! dat is inderdaad geen goed nieuws! en dat dan zo net voor die dagen.. duidelijk nauwelijks fééstdagen voor jullie..! Ziekte van Bechterew.. dat had Kaatje die vroeger ook bij Skynet een blogje had.. maar volgens mij is er bij háár medicatie heel goed aangeslagen, zij kon later tenminste weer redelijk goed bewegen, terwijl ze eerst altijd met krukken liep. Ik weet alleen niet welke medicatie.. maar dat zal die reumatoloog je wel gaan vertellen. Ik hoop sowieso dat je, áls de diagnose klopt, met die medicatie je net zo goed gaat voelen weer als Kaatje.. en het is altijd beter te wéten wát je mankeert dan door te moeten aanmodderen zonder ook maar enig idee van wat je precies hebt. Ook al valt zoiets natuurlijk wel rauw op je dak..! Hoop en moed houden Fluwijn.. het is makkelijker gezegd dan gedaan, dat weet ik ook wel, maar het móét!
  Vreselijk nieuws ook van die man die overleed.. mijn medeleven aan al die hem na stonden.
  (en te weten dat vriendlief ooit op vakantie longontsteking kreeg en we doodleuk nog gewoon eerst naar huis gereden zijn.. had er geen idee van dat dat tegenwoordig nog fataal af kon lopen als je verder gezond bent..!)
  Slechter kon een jaar niet eindigen voor jou.. laat dat jaar dan dus maar echt áchter je en begin het nieuwe jaar maar beter!!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s