Januari.

Januari is genoemd naar de Romeinse God Janus, de God van het begin en het einde, of de God van het openen en het sluiten. Janus werd steeds afgebeeld als een man met twee gezichten die elk een andere kant opkijken, één naar de toekomst en één naar het verleden. Janus werd ook gezien als de god van de overgang van oud naar nieuw.
Bij de Romeinen was januari (Ianuarius) de elfde maand van het jaar. Dat deze maand toch vernoemd werd naar Janus, kwam waarschijnlijk doordat deze elfde maand voor de Romeinen symbool stond voor het begin van een nieuwe periode. Het was de eerste maand na de winterse zonnewende.

Janus-Vatican

Januari wordt ook de louwmaand of de ijsmaand genoemd. In onze contreien zou volgens de statistieken de gemiddelde temperatuur het laagst moeten zijn in januari. Maar statistieken zijn wat ze zijn, natuurlijk.
De laagste temperatuur ooit, in Ukkel gemeten, was op 23 januari 1947. Toen kwam het kwik overdag niet hoger dan -18,7° C.
Maar op 1 januari 2012 was het lekker zacht met 14,1° C en op 25 januari 2016 leek het wel lente, want toen steeg het kwik zelfs naar een heuse 15,4°C.
Zo zie je maar, Janus is nogal wispelturig. In januari kan het bar koud zijn, maar evenzeer zalig zacht, aan het begin of aan het einde …

5 Comments

  1. Yep.. heb op m’n verjaardag ook al allerlei soorten weer gehad.. van zacht en zonnig, tot vorst met ijzel.
    Ik ken Janus vooral van het wereldberoemde lied ‘Janus, Janus, pak me nog een keer!’ hahahahahaaaa!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s