Onder de leeslamp.

Sinds mijn prille jeugd ben ik al een boekenwurm. Als kind vroeg ik aan Sinterklaas zelden speelgoed, alleen maar boeken. Nog steeds ga ik twee keer per maand naar de bib.
Ik kreeg het idee om mijn leeservaringen zo nu en dan te delen op m’n blog. Vandaar dit nieuwe rubriekje waarin ik telkens één boek, dat ik graag heb gelezen, nog eens extra onder de leeslamp hou.

Oktober / Søren Sveistrup / Literaire thriller *****

Oktober” is de titel van het eerste boek van de Deense auteur Søren Sveistrup. Maar Sveistrup is met dit debuut niet aan z’n proefstuk toe. De man is reeds jaren mede-bedenker en schrijver van scandinavische televisie-series die internationale faam genieten, zoals de onovertroffen reeks “The Killing”.
Het boek is een literaire thriller van een hoogstaand niveau, dat in het voorjaar van 2018 in het Nederlands verscheen.

Het verhaal speelt zich af in het herfstige Kopenhagen, waar op de eerste dinsdag van oktober Rosa Hartung na een lange afwezigheid terugkeert op haar post als minister van sociale zaken. Ze probeert de draad van haar leven terug op te nemen nadat ze zich uit de politiek had terug getrokken, toen haar twaalfjarig dochtertje was ontvoerd en vermoord door een psychisch gestoorde man. De moordenaar werd aangehouden en achter de tralies gestopt, maar het lichaam van het meisje werd nooit terug gevonden.
Op dezelfde dag dat Hartung terugkeert in het parlement, wordt in een buitenwijk van Kopenhagen een jonge vrouw op brutale wijze in haar huis vermoord. Rechercheurs Thulin en Hess treffen op de plaats delict naast het dode en verminkte lichaam van de vrouw een kastanjemannetje aan, een poppetje gemaakt van kastanjes.

kids-at-work-kastanje-knutselset-3

Vreemd genoeg worden op dat kastanjemannetje de vingerafdrukken aangetroffen van het dochtertje van minister Hartung. Als later nog meer gelijkaardige sinistere moorden worden gepleegd, waarbij telkens een kastanjepoppetje wordt gevonden met daarop de vingerafdrukken van haar vermoorde dochter, lijkt de nachtmerrie voor Rosa Hartung nog lang niet voorbij.

“Oktober” is een bloedstollende en bijzonder knap geschreven thriller, met een vernuftig plot, onverwachte wendingen en goed uitgewerkte personages. Het verhaal groeit langzaam naar een climax en een adembenemende ontknoping toe. Als debuut kan dit wel tellen.
De originele Deense titel  is “Kastanjemanden“. In het Engels is dat “The chestnut man“. In het Nederlands was “De kastanjeman” misschien een betere titel geweest. Maar “Oktober” is ook een aanvaardbare titel voor deze turf van 540 bladzijden die ik in één ruk heb uitgelezen.

9789022335680

4 Comments

  1. Dat is echt wel een boek voor mij.. ben gek op die Scandinavische thrillers!
    Ben ook altijd een boekenwurm geweest, maar sinds ik blog lees ik niet zoveel meer.. tegenwoordig alleen nog op vakantie eigenlijk. Maar dán gaan er wel wat boeken doorheen hoor! Ik ga binnenkort weer naar het Boekenfestijn in Ahoy.. dan sla ik voor het hele jaar in hehe. Ik ga eens kijken of ze dit boek ook hebben.. kun je daar vaak veel goedkoper dan in de winkel kopen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s