Een huis vol erfgoed.

scannen0001__largeDe Erfgoedcel Leie en Schelde heeft haar vaste stek in het huis Gentiel De Smet in de Tolpoortstraat in Deinze.
Het huis werd gebouwd in 1934. Het was het ouderlijk huis van Gentiel De Smet die er na de dood van z’n ouders zijn hele leven als vrijgezel bleef wonen. Gentiel De Smet was lid van diverse geschiedkundige en culturele verenigingen en  verzamelde tijdens zijn leven een rijk archief aan heemkundige foto’s, documenten en voorwerpen.

 

Gentiel De Smet overleed in 2003 op 82-jarige leeftijd. Het huis is intussen door de stad Deinze aangekocht, gerenoveerd en beschermd, maar ademt nog steeds de sfeer uit van de jaren ’30, met Art Deco elementen ontworpen door kunstenaar Albert Saverys. De keuken, de vloertegels en de meeste meubelen zijn nog in hun oorspronkelijke staat. De gebruiksvoorwerpen die in het huis aanwezig zijn behoorden toe aan Gentiel De Smet.
Thans is de Erfgoedcel Leie en Schelde er dus gehuisvest. Ik loop er af en toe eens binnen in mijn hoedanigheid als vrijwilliger. Toen ik onlangs in het huis was, kreeg ik de kans om er enkele foto’s te nemen.

DSC_0035

DSC_0010

DSC_0009

DSC_0013

DSC_0039

DSC_0015-horz

De kamers op de bovenverdieping worden thans door de erfgoedcel als werk- en vergaderruimtes gebruikt.

DSC_0019

DSC_0021

DSC_0022

DSC_0023

DSC_0025

6 reacties op ‘Een huis vol erfgoed.

  1. Schitterende museumwoning! Er is er hier ook eentje in de wijk.. daar had iemand z’n hele leven gewoond en nooit meegedaan aan de vele renovatierondes. Ik heb daar wel al eens over gepost. Maar dat is wel een veel eenvoudigere dan dit huis hier op jóúw foto’s hoor. Maar het geeft altijd een tijdsbeeld hè.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s