Tournai. (3/4)

Mijn vriend en ik waren in Doornik. Nadat we even hadden verpoosd op de Grote Markt begaven we ons naar de befaamde Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. De vijf torens van de kathedraal kan je al van ver zien wanneer je met de wagen de stad nadert. Maar ze verstoppen zich achter de gevel van het voorportaal wanneer je op het plein voor de kathedraal staat.

DSC_0041 (2)

Het portiek bij de ingang aan de westgevel is opgesmukt met een indrukwekkend reliëf, gebeeldhouwd in Doornikse kalksteen en dateert van omstreeks 1500.

DSC_0045

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Doornik is een parel van middeleeuwse architectuur en werd gebouwd in de 12de en 13de eeuw. De kathedraal is een imposant bouwwerk door haar indrukwekkende afmetingen en door de vijf klokkentorens (uniek in de wereld) van elk exact 83 meter hoog, die de hele skyline van de stad domineren. De architectuur was voor die tijd heel erg gedurfd en baanbrekend.
Het eerste wat je ziet, als je binnen komt, is een maquette van de kathedraal.

DSC_0046

Maar het bouwwerk bleek helaas niet zo goed bestand tegen de tand des tijds. Sinds geruime tijd heeft de kathedraal te kampen met stabiliteitsproblemen. De kathedraal zou ook zijn gebouwd op een te klein rotsachtig platform. Reeds sedert 2003 zijn binnenin de kerk grote stabilisatie- en restauratiewerken aan de gang. De werken zullen ten vroegste in 2025 voltooid zijn. De dwarsbeuk en het gotische koor staan nog steeds in de steigers en zijn niet toegankelijk.
Inmiddels kan je het romaanse gedeelte wél al in al zijn vroegere glorie bewonderen.

DSC_0053

DSC_0054

Het koordoksaal in renaissancestijl is een meesterwerk van Cornelis Floris de Vriendt en wordt op zich ook als werelderfgoed beschouwd.

DSC_0050

Onder de kathedraal bevinden zich funderingen die dateren uit de 3de en 4de eeuw, wat bewijst dat Doornik één van de oudste steden is van dit land. Bij werkzaamheden hebben archeologen verborgen kerkschatten in de ondergrond ontdekt. Er is aan de linkerkant een enorme put uitgegraven, die de eeuwenoude muren van een nog vroegere kerk bloot leggen. De archeologische opgravingen worden afgeschermd door een glazen wand, waardoor je niet echt dichtbij kan komen en waardoor je er ook moeilijk een foto van kan nemen.

Dat kon evenmin in de zogenaamde schatkamer, achteraan de kerk. De schatkamer bevindt zich achter een gesloten deur. Men moet eerst aanbellen en daarna een toegangsticket van 2 euro betalen om er binnen te mogen. Maar het loont wel de moeite. In de vijf verschillende kamers worden onschatbare religieuze voorwerpen bewaard, zoals reliekschrijnen uit de 12de en 13de eeuw, tal van voorwerpen in goudsmeedwerk, gewaden, manuscripten en schilderijen., ivoren kunstwerken, zilverwerk, en een wandtapijt van Arras uit de veertiende eeuw. Ook de mantel die werd gedragen door Karel V en een kazuifel die ooit toebehoorde aan Thomas Becket zijn er te bezichtigen.
Hoewel fotograferen er verboden was, maakte ik toch stiekem onderstaande foto, met op de achtergrond het befaamde wandtapijt.

DSC_0055

Mijn vriend, die historicus is en zich heeft gespecialiseerd in religieuze middeleeuwse kunst, vond het uitermate interessant. Er was enige overredingskracht nodig om hem terug naar buiten te krijgen.
Toen we uiteindelijk de kathedraal verlieten langs de oostkant maakte ik nog deze foto van de kathedraal.

DSC_0066 (2)

(wordt vervolgd)

5 reacties op ‘Tournai. (3/4)

  1. Handig die maquette.. krijg je een beetje beter beeld van hoe het gebouw er uit ziet hè.. is altijd lastig op een foto te krijgen, zo’n algehele indruk. Het hele gebouw ziet er indrukwekkend uit op je foto’s.. van buiten en van binnen.. jammer dat het niet zo goed gebouwd werd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s