De Ottonen.(1/2)

Meer dan duizend jaar geleden was er reeds sprake van een Duitse Rijk dat geschiedkundig omschreven wordt als het “Ottoonse Rijk(niet te verwarren met het Ottomaanse Rijk). De Ottonen worden ook wel de Ludolfingers genoemd.
Het was een Saksich hertogelijk geslacht dat uitgroeide tot een dynastie die meer dan een eeuw lang regeerde over het Duitse Rijk, van het jaar 919 tot 1024.
Otto I, Otto II en Otto III lieten zich tot keizer van het “Heilige Roomse Rijk” kronen.

Stamboom van de Ottoonse dynastie


Op de grens van het toenmalig Duitse Rijk met het Frankische Rijk lag in de mooie Zwalmstreek het dorp Ename. Het dorp zat geprangd tussen twee rivaliserende vroeg-middeleeuwse grootmachten en was omstreeks het jaar 1000 een belangrijke strategische plaats. Op het dorpsplein van Ename staat nog steeds een grenspaal en een Ottoons kruis dat daaraan herinneren.

In datzelfde dorp hebben de Ottonen nog een andere merkwaardige erfenis nagelaten. De Sint-Laurentiuskerk van Ename is namelijk de enig nog resterende “Ottoonse kerk” in Vlaanderen.

De kerk werd gebouwd in de 10e eeuw en is één van de oudste kerkjes in Vlaanderen. De bouwstijl is pre-romaans, maar het is pas binnen in het gebouw dat de Ottoonse oorsprong van dit kerkje duidelijk wordt.

Een leek, zoals ik, merkt op het eerste zicht weinig verschil met andere kerken. Maar dit kerkje bevat enkele historisch waardevolle elementen. Het was mijn vriend, met wie ik de kerk onlangs bezocht en die geschiedkundige is, die me op enkele opmerkelijke details wees.

(wordt vervolgd)

4 reacties op ‘De Ottonen.(1/2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s